Familia Lecca

ISTORICUL FAMILIEI LECCA

Cautand originea in timp a familiei ar trebui, probabil, asemenea lui V.Pogor cand vorbea despre Junimea, sa spunem ca “se pierde in negura timpurilor.”

Dupa O.G.Lecca (Familiile boieresti romane): “Originea veche a familiei este italiana si daca s-ar cauta la origini vedem ca descinde din vechea familie patriciana romana.

O confirmare a acestei ipoteze o gasim la Esther Van Loo de la care aflam ca: „Un sediu important al familiei a fost Corsica unde, venind din Bizant, sunt considerati, in perioada 1250 – 1515, adevarati stapani ai insulei. Personalitatile cele mai notorii in epoca au fost Gindice di Cinarca Leca, Raffe de Leca, Gian-Paulo de Leca si Rinuccio de Leca. Ruinele celebrului *Castel Leca* al acelor timpuri se mai vad si astazi langa satul Vico.”

In jurul anilor 1515 – 1517, infranti de genovezi, Leculestii iau calea pribegiei. Majoritatea lor se vor stabili in Spania, la Sevilia. Acolo gasim date despre Mateo Vasquez de Leca (mort in 1591), important personaj la curtea regelui Filip al II-lea. De la el ne-a ramas o „Istorie a Corsicii”.

In afara Spaniei membrii familiei Lecca si-au gasit refugiul la Venetia, in Franta, dar si in Valahia unde il gasim pe Aga Leca (1550 – 1610), stralucit „condottiere al Republicii Serenisime si baron al Sfantului Imperiu”, casatorit si ramas in valahia unde avea sa ajunga unul din cei mai ilustrii boieri din suita lui Mihai Voda Viteazu.

Document integral – familia_Lecca aici